Een sympathieke zaak

Een paar jaar geleden een van de eerste nieuwkomers aan het inmiddels steeds gezelliger wordende sluisje van Leidschendam, met een deurschildje dat niemand heeft: ‘Oud-leerling hotelschool Koksijde’. Dit verwijst naar de bekendste en beste Vlaamse horecaopleiding die patron George Longhitano met trots volgde. Hij werkte daarna in toppers als het Amstel, Parkheuvel en Hilton en regeert nu over een pijpenla met caféstoelen en -tafels en een piepklein terras. Een kaart heeft hij niet, je wordt geacht het dagelijks wisselende huismenu te nemen. De gasten reageren daar enthousiast op, net als op de schotels van chef-kok Peter van der Wilk.

We beginnen met een soep van courgette en schuim van paprika, naast mousse van groene olijven en crostini. De wijn bij deze amuse is aangenaam: de lichtgele Noord-Italiaanse Bidoli Friulano. Bijzonder is het voorgerecht: carpaccio van polpo, dunne plakjes gekookte inktvistentakels, met een kleine salade en citrusvinaigrette. Prachtig om te zien, heerlijk van smaak. Voor de mee-eter is er zwaardvis, gegrild en op smaak gebracht met kruidenolie en tomatenjus. Het garnituur: linten van courgette, wortel en venkel. Lekker. Mooi mals is het hoofdgerecht, zacht gegaard kalfsstaartstuk in tomatensaus. Hartig en rins en romig door een mengsel van boter, oregano en salie. In het glas biologische roter veltliner van wijnhuis Wimmer-Czerny uit het grensgebied van Niederösterreich en Tsjechië: goudkleurig, droog, mineralig, licht kruidig en met frisse zuren. Bovendien maar twaalf procent alcohol, een pracht van een witte wijn. Het dessert is weer gewoon, Cannolo Siciliano, deegrolletjes gevuld met ricotta, kaneel en chocolade. Een aanmerkelijk lichtere zoetigheid ligt op het andere bord: in vanille gemarineerde tomaat met pistache-ijs. Een sympathieke zaak.